Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

USA – KANADA reittirunko 16.8. – 28.9.2015

Su 16.8.         Helsinki – Reykjavik – Seattle

Kuljetus hotelliin, vapaa-aikaa Seattlessa. Hotelli :
Mayflower Hotel, 405 Olive Way,  Seattle, WA 98101 Tel:+1-206-623-8700
http://www.mayflowerpark.com/

Ma 17.8.       Bellinghamin seutu

Autojen nouto, El Monte Ferndale. Yöpyminen Bellingham RV Park, osoite:  
3939 Bennett Drive, Bellingham, WA 98225, Tel. +1-360-752-1224     http://www.bellinghamrvpark.com/

Hyvä perushankintojen kohde on Walmart Bellingham, os. 4420 Meridian St., 98226 Bellingham. Leirissä illalla yhteiskokoontuminen.

Ti 18.8.          Bellingham – Vancouver, Kanada, British Columbia, n. 100 km

Bellinghamista voi valita Vancouveriin moottoritien I-5, Kanadan puolella 99. Toinen vaihtoehto on suoraan pohjoiseen tie 539, Kanadan puolella 13 ja edelleen 1A tai 1 ja edelleen 1 tai 1A.
Leirissä kaksi yötä. Vancouverin leiri;
Dogwood Camgprounds. Osoite: 15151 112 Ave, Surrey , BC V3R 6G8
http://www.dogwoodcampgrounds.com/dogwood_campgrounds/index.html

Leiriin ajetaan tien 1 liittymästä 50, 160 st pohjoiseen ja edelleen 112 Ave länsipäähän.

Ke 19.8.         Vancouver

Opastettu kiertoajelu ja lounas kaupungissa, jota monet pitävät maailman kauneimpana. Bussi noutaa leiristä ja tuo takaisin. Matkatoimiston info asiasta lähetetty kaikille.  

To 20.8. – Su 23.8. Vancouver – Jasper, Alberta, 855 km, yht. 955 km

Tämä osuus seuraavaan tapaamiseen on n. 855 km ja aikaa on neljä päivää.

Ellei halua ajaa isoa päätietä 5 Vancouverista itään, on Fraser-joen pohjoispuolta seuraileva tie 7 hyvä vaihtoehto. Hopessa liitytään tiehen 1, joka 200 km päässä kääntyy Cache Creekissä itään kohti Kamloopsia samannimistä upeaa järvimaisemaa seuraillen.

Mielenkiintoinen, mutta varsin vuoristoinen vaihtoehto on valita Vancouverista tie 99 pohjoiseen  Whistlerin Olympia maisemien kautta. Tie 99 päättyy vuoristo-osuuden jälkeen tiehen 97, jota ajetaan kymmenisen kilometriä etelään  Cache Creekiin ja siitä sitten Kamloopsiin.

Kamloopsissa jätetään tie 1 ja valitaan tie 5 pohjoiseen Clearwaterin kautta Tete´en. Sieltä otetaan tie 16 Jasperiin.

Matkalla on Lyttonissa Skihist Provincial Park, Goldpan Provincial Park –leirit ja ennen Kamloops järveä Juniper Beach Provincial Park. Clearwaterissa on North Thompson River Provincial Park.

HUOM!
Su 23.8. Jasperiin suunniteltu yhteistapaamispaikka on vaihtunut, koska Jasperin leirin paikkavaraukset osoittautuivat jokseenkin mahdottomiksi. Uusi leiri on 90 km aikaisemmin tien 16 varrella aivan Kanadan Kalliovuorten korkeimman vuoren Mt Robsonin juurella. (3.970 km)

Yhteiskokoontuminen numero 1; Mount Robson Lodge os. 16895 Farnsworth Road, Valemount, BC V0E 2Z0 (Fransworth Road nettisivuilla lienee väärin kirjoitettu). Teiden 5 ja 16 risteyksestä leiriin on matkaa Jasperin suuntaan vajaat 10 km.
http://www.mountrobsonlodge.com/

Ma 24.8. – Su 30.8.  Jasper – Moose Jaw, Saskatcewan, 1.185 km, yht. 2.140 km

Tälle vajaan 1200 km etapille on aikaa seitsemän päivää.

Ennen alueelta lähtöä kannattaa käydä Maligne-järvellä; tietä 16 Edmontonin suuntaan muutama kilometri ja sitten oikealle Medicine Laken kautta Maligne –vuoristojärvelle. Takaisin Jasperiin tullaan samaa tietä.

Jasperista matka jatkuu Kanadan Kalliovuorten kansallispuistossa kaakkoon tietä 93. Jotain vuorten mahtavuudesta kertoo se, että tässä sivuutetaan Albertan korkein vuori, 3.747 m korkea Mt. Columbia.  Tämän kertakaikkisen upean vuoristoa seuraavan tien varrella on paljon luonnon nähtävyyksiä;  putouksia, järviä, lumihuippuja, jäätiköitä, patikkareittejä, piknik- ja leirintäalueita…  Osa leirintäalueista tuntuu kuitenkin olevan pieniä ja ahtaita asuntoautoille. 

Tien 93 Ice Field Parkwayn nähtävyyksiä
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zsh4y8MRVt6M.kjYOluCsU87A

Noin 100 km Jasperista etelään sijaitsee erikoinen The Columbia Icefield Discovery Centre, jossa on tyhjän päällä sijaitseva näköalaparveke ja sen mukaiset maisemat! Sinne kuljetetaan opastuskeskuksesta ilmaisella bussilla. Parvekkeelle on tietysti sitten pääsymaksu.
http://www.brewster.ca/rocky-mountains/destinations/columbia-icefield/activities/glacier-skywalk/
http://www.todocanada.ca/columbia-icefield-discovery-centre/

Vielä toiset runsaat 100 km ja tullaan uskomattoman väriselle Lake Louiselle, joka on eräs maailman upeimmista ja kuvatuimmista maisemista. Järven tuntumassa on myös huikea rautateiden kulta-aikojen hotelli ja leirintäalue.

Lake Louisesta voi ottaa Bow Valley Parkwayn rinnakkaistien Banffiin. Siellä on toinen rautatieaikojen mahtihotelli ja upea Bow Riverin koskimaisema. Lyhyen matkan päässä on Canmoren erilainen vuoristokaupunki. Paikka tuli tunnetuksi Calgaryn talviolympialaisissa pohjoismaisten hiihtolajien suorituspaikkana.

Canmoresta kannattaa valita taas rinnakkaistie 1A Exshawn ja Kananaskisin kautta Calgaryyn.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Calgary

Sieltä tie 2 High Riverin pikkukaupunkiin. Se on tunnettu monilukuisista seinämaalauksistaan. Siellä on myös leirintäalue aivan keskustassa: George Lane Memorial Park and Campground. os. 343 Macleod Trail South
High River, Alberta, Canada
http://www.georgelanecampground.ca/

Jos ei halua ajaa ison Calgaryn keskustan kautta, kaupungin voi kiertää helposti useampaakin reittiä.

High Riveristä edelleen etelään tietä 2. Noin 1 km ennen Fort Macleodia on ennen Oldman Riverin siltaa tien 785 risteys länteen. Kun sitä ajaa n. 17 km, löytyy intiaanihistoriallinen Head Smashed-in Buffalo Jump, kalliojyrkänne jolta intiaanit ajoivat biisoneita alas, kun parempiakaan aseita ei ollut.
Os. Fort MacLeod, AB T0L 0Z0, Kanada
https://fi.wikipedia.org/wiki/Head-Smashed-In_Buffalo_Jump (suomeksi)
http://history.alberta.ca/headsmashedin/

Fort Macleodissa käännytään tietä 3 itään Lethbridgen kautta edelleen Medicine Hat´iin, jossa kohdataan koko Kanadan poikki menevä Trans Canadian Highway 1. Jos ei halua kiertää tätä kautta, voi jo Calgaryssa valita tien 1 suoraan Medicine Hat´iin.

Pian Medicine Hatin jälkeen tullaan kolmanteen Kanadan provinssiin, Saskatchewaniin. Jatketaan poikki preerian edelleen ykköstä Swift Currentin kautta Moose Jaw´hon (Hirvenleuka). Täällä sijaitsee 8 mailia (13 km) kaupungista etelään tien 2 varrella suomalaispioneeri Tom Sukasen nimeä kantava mahtava pioneerimuseo, Sukanen Ship Pioneer Village Museum. Siellä on nähtävissä loputtomasti tavaraa ja Sukasen 1940-luvulla rakentama laiva ”Sontiainen”, jolla miehen piti seilata Suomeen, mutta elämää ei oltu suotu riittävästi.

Tarkoituksena on kokoontua museon pysäköintipaikalla sunnuntaina 30.8. iltapäivällä
(museo sulkeituu klo 17).  Alueella saa yöpyä ilmaiseksi
, mutta kytkentöjä tai palveluja siellä ei ole.  Yhteiskokoontuminen nro 2.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tom_Sukanen (suomeksi)
http://www.sukanenmuseum.ca/

http://www.odditycentral.com/news/tom-sukanen-the-man-who-built-a-ship-in-the-middle-of-the-canadian-prairie.html (englanniksi)
http://www.canadashistory.ca/Magazine/Online-Exclusive/Articles/Dreams-in-the-Dust-The-Story-of-Tom-Sukanen  (englanniksi)

Moose Jaw´n kaupungissa on Al Caponen ajan luolasto, josta gangsteripäällikkö hoiteli viskin salakuljetusta USA:n puolelle. Toinen luolasto on kiinalaissiirtolaisten rakentama. Kaupungissa on myös melkoisesti upeita seinämaalauksia.
http://www.tunnelsofmoosejaw.com/home/

Ma 31.8.       Moose Jaw

Tutustumista Moose Jawn maisemiin, pioneerimuseoon, luoliin jne.
On mahdollista että Moose Jawn paikallislehti tulee sunnuntaina iltapäivällä tai maanantaina aamulla tekemään juttua suomalaisryhmästä. Olethan paikalla silloin !!

Museolla voi viettää myös toisen yön, mutta jos haluaa tai tarvitsee enemmän palveluita on Moose Jaw:ssa mm. leiri Prairie Oasis Tourist Complex.
Os. 955 Thatcher Drive, Moose Jaw, SK S6H 6M3, Kanada
http://www.prairie-oasis.com/

Ti 1.9 – la 5.9. Moose Jaw – Mobridge, USA, South Dakota, 870 km, yht. 3.010 km

Moose Jawn jälkeen jätetään Kanada ja ajetaan takaisin USA:n puolelle. Seuraavaan yhteistapaamiseen South Dakotan Mobridgeen ajetaan Montanan ja North Dakotan kautta, aikaa on viisi päivää ja matkaa vajaat 900 km.

Moose Jaw´sta etelään teitä 2 ja 36, sitten itään tietä 18 ja edelleen Port of Regway rajanylityspaikalle tiellä 6. Moose Jawsta voi myös valita tiet 39 ja 6.
Rajan ylityksessä on huomioitava, ettei monia ruokatuotteita saa tuoda Kanadasta USA:n puolelle. (tullisäännöistä tulee lisätietoja matkatoimistosta).

Montanan puolella tie 6 muuttuu numeroksi 16, jota jatketaan Plentywoodin kautta aina Culbertsoniin. Sieltä tie 2 suoraan itään. Kun tullaan Pohjois-Dakotan puolelle, käännytään maili pari rajan jälkeen oikealle suoraan etelään Bufordiin Missouri-joen rannalle. Siellä on useampikin hieno nähtävyys, alammehan olla todellisilla intiaanisotien alueilla.

Vanha kauppapaikka Fort Union (os. 15550 ND-1804, Williston, ND 58801, http://www.nps.gov/fous/index.htm ) on rakennettu joen rannalle uudelleen ja läheisessä Fort Bufordissa on vielä alkuperäisiä rakennuksia jäljellä. Kuuluisaksi sen teki se, että sioux-päällikkö Sitting Bull, Istuva Härkä, antautui lopullisesti juuri tässä linnoituksessa 1880-luvun lopulla. Tapahtumapaikka on jäljellä. os. 15349 39th Lane Northwest, Williston, ND 58801
http://history.nd.gov/historicsites/buford/

Aivan lähellä on myös kohta, jossa iso Yellowstone-joki liittyy vielä suurempaan Missouriin. Fort Bufordin vieressä on käytettävissä leirintäpaikka, ilman kytkentöjä tosin, mutta eihän niitä aina tarvita.

Bufordista jatketaan teitä 1804 ja 2 Willistoniin, Missouria seuraillen New Towniin ja edelleen Garrisoniin. Sitten tietä 83 etelään Washburniin. Sen lähellä on uudelleen rakennettu Fort Mandan. Tällä paikalla talvehtivat ensimmäiset valkoihoiset tutkimusmatkailijat Lewis ja Clark retkikuntineen. He vaelsivat intiaanioppaineen vesitse ja jalkaisin mantereen poikki 1804-06.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Fort_Mandan

Edelleen tietä 83 tai 1804 Bismarckiin, jossa vaihdetaan Missourin länsipuolelle. Mandanista vie tie 1806 etelään todellisille sioux-intiaanien maille. Missourin länsipuoli on suurta Standing Rock sioux-reservaattia. Fort Yatesissa on tien vieressä mm. Istuvan Härän alkuperäinen hauta. Pian sen jälkeen tullaan Etelä- Dakotan puolelle.

Tie 1806 ja 12 tuo matkalaiset Mobridgeen, mutta eipä vielä ylitetä jokea sen itäpuolelle. Intiaanien Casinon ja Missouri joen välistä jatkuu tie 1806 etelään. Kun sitä ajetaan n. 6 km saavutaan Istuvan Härän varsinaiselle haudalle.  
http://heritagerenewal.org/stone/sittingbull.htm


Tietoa Intiaanipäällikkö Istuvasta Härästä (Sitting Bull)
suomeksi https://fi.wikipedia.org/wiki/Istuva_H%C3%A4rk%C3%A4
suomeksi https://peda.net/heinola/lyseonmaenkoulu/e-opin-oppikirjat/epookki-ylakoulu/4jjjpa/ipa/hihsi
englanniksi  https://en.wikipedia.org/?title=Sitting_Bull

Muistomerkiltä on upea näköala isolle joelle ja vieressä on myös intiaanineito Sacagawean muistomerkki. Tämä nuori nainen toimi läntisten heimojen kieltä taitavana Lewisin ja Clarkin retkikunnan oppaana 210 vuotta sitten kuuluisalla mantereen poikki matkalla. Hänen kunniakseen on pystytetty 23 patsasta eri puolille Pohjois-Amerikkaa ja hänen mukaansa on nimetty vuoristo, järvi sekä joki. Taiteilijan näkemys Sacagaweasta löytyy yhden Yhdysvaltain dollarin nykykolikosta. http://fi.wikipedia.org/wiki/Sacagawea

Labor Dayn ruuhkaviikonlopun yhteistapaamisen numero 3 paikka on saatu varmistettua.
Senhän piti ensin olla South Dakotan Mobridgessa Indian Creekin leirissä, mutta se on aivan täynnä juhlapyhän takia, kyseessähän on siis lauantai 5.9.

Sioux-intiaanien omistama Grand River Casino (os. 2 US-12, Mobridge, SD 57601)
on kuitenkin luvannut järjestää meille tilaa, mutta koska heidänkin varsinainen leirinsä on täynnä, joudumme todennäköisesti tyytymään paikkoihin ilman kytkentöjä.

Casino sijaitsee 6 km Mobridgesta länteen tien 12 varrella. Eli kun tulemme pohjoisesta Missouri-jokea seurailleen tietä 1806 tien 12 risteykseen, emme lähdekään vielä joen yli itään, vaan kilsa pari länteen.
Miltei sen kulmalta jatkuu tie 1806 Istuvan Härän hautapaikalle ja inkkarineito Sacajawean monumentille.

Su 6. – Pe 11.9. Mobridge – Buffalo, Wyoming, 1.020 km, yht. 4.030 km

Seuraava etappi Mobridgesta Wyomingin Buffaloon on hieman toista tuhatta kilometriä ja
 aikaa kuusi päivää. Nähtävyyksiä on varsinkin Rapid Cityn tuntumassa.

Mobridgesta jatketaan edelleen etelään teitä 12 ja 83, kunnes tullaan historiallisen Pierren alueelle. Siellä oli mm. eräs tunnetuimmista lännen linnoituksista, Fort Pierre jo 1832 (itse linnoituksesta ei ole mitään jäljellä).  http://www.nps.gov/nr/travel/pierre_fortpierre/fort_pierre_chouteau_site.html

Sitten edelleen etelään kunnes tullaan moottoritielle I-90. Sitä jatketaan länteen liittymään 131, Cactus Flat saakka. Nyt ollaankin Etelä-Dakotan erikoisissa Badlandsin kansallispuiston maisemissa.

Badlands National Park on kansallispuisto, joka sijaitsee Etelä-Dakotassa. Sen koko on 982 km². Se on preeriaa ja vaaleita ”kiviharjuja”. Ihminen on asunut alueella 11 000 vuotta. Alueella on 23–35 miljoonaa vuotta vanhoja fossiileja. Hirmulisko Tyrannosaurus Rex löytyi täältä.
http://www.nps.gov/badl/index.htm

Jos ei halua ajaa Missouri-joen kierrosta, pääsee Badlandsin maisemiin Pohjois-Dakotan Willistonista tietä 85 Bowmanin kautta aika suoraan etelään tähdäten. Tuolloin matkan varrelle osuu mm. Theodore Roosevelt –kansallispuisto tien 85 varrella.

Badlandsin kierroksen jälkeen voi valita tien I-90 tai kauniiksi merkityn tien 44 länteen Rapid Cityyn. Ennen kaupunkia on kiinnostava ilmailumuseo; Ellsworth Air Force Base (Ellsworthin lentotukikohta) os. 1000 N Ellsworth Rd, Piedmont, SD 57769
http://www.ellsworth.af.mil/

Rapid Cityssä on myös Rush More Mall (ostoskeskus) os. 2200 N Maple Ave, Rapid City, SD 57701
http://www.simon.com/mall/rushmore-mall/map

Rapid Cityssä puolestaan on varsin erikoinen näkemisen arvoinen norjalainen (!) paanukirkko,
osoite: Chapel in the Hills, 3788 Chapel Lane, Rapid City, SD 57702
http://en.wikipedia.org/wiki/Chapel_in_the_Hills

Badlandsista voi myös piipahtaa satakunta kilometriä etelään Pine Ridgen lähelle. Siellä sijaitsee Wounded Knee –verilöylyn 29.12.1890 tapahtumapaikka.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Wounded_Kneen_veril%C3%B6yly

Rapid Citystä tie 16 lounaaseen Keystoneen ja pian ollaan Mt. Rushmoren jokseenkin uskomattomilla presidenttien päillä.  os. 13000 S Dakota 244, Keystone.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Mount_Rushmore

Jos ei ole nähnyt vielä riittävästi karhuja, on ennen Mt. Rushmorea tien 16 varrella karhueläintarha Bear Country USA,
osoite: 13820 US 16 (S. Highway 16 ) Rapid City, SD 57702 ( www.bearcountryusa.com ).

Presidentin päiltä jatketaan edelleen tietä ALT16 tielle 36 ja Custerin pikkukaupunkiin. Custerista sitten pohjoiseen tietä 385 ja kohta ollaan jättikokoisella Hullun Hevosen 200-metrisellä graniittipatsaalla, jota on veistetty jo kohta 70 vuotta.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hullun_Hevosen_muistomerkki
http://visitcuster.com/nationalparksmonuments/crazyhorsememorial/
https://crazyhorsememorial.org/frequently-asked-questions/

Custerissa lähellä patsasta on päätien varrella aivan uskomaton antiikkitaivas, Boyd´s Antigues jossa varmaan kannattaa piipahtaa, sillä siellä ilmoitetaan olevan 99.000 esinettä !!
http://dakotagypsy.blogspot.fi/2013/09/boyds-antiques-in-custer-south-dakota.html

Halutessaan voi Rapid Cityn maisemissa  osallistua aitoon Chuckwagon cowboy illalliseen jossa syödään tinalautasilta ja –kupeista; uuniperunaa, papuja, pihviä, kanaa ja/tai buffaloa, maissi- ja inkiväärileipää, vettä tai vanhan ajan sitruunalimonadia… lopuksi mukavaa musiikkia..…
Fort Hays Old West Town & Dinner Show. Show on viikon jokaisena päivänä.
Os. 2255 Fort Hays Drive, Rapid City, SD 57701
http://www.blackhillsbadlands.com/business/fort-hays-old-west-town-dinner-show

Aivan kävelymatkan päässä on leiri nimeltään;  TeePee Campground & RV Park
os. 2200 Fort Hayes Road, Rapid City, SD 57702
http://www.teepeeblackhills.com/

Toinen leiri on 5,8 mailin päässä. Lazy J Rv Park and Campground
os. 4110 South Hwy 16, Rapid City, SD 57701
http://www.lazyjrvpark.com/default.asp?file=Home

Kun jatketaan upeassa intiaanien Mustien Vuorten (Black Hills) pyhässä maisemassa 385:sta pohjoiseen, tullaan pahamaineiseen TV-sarjastakin tuttuun Deadwoodin kultakaupunkiin. Sen keskusta on säilynyt hyvin ja siellä on mm. Kevin Costnerin omistama elokuvarekvisiitalla koristeltu kasino (kuulemma nyt myytävänä). Netissä on runsaasti tietoa kaupungin historiasta.

Itse paikka on muuttunut yhä enemmän ”Las Vegasiksi” sillä historiallisen kaupungin pelastamiseksi Deadwoodille annettiin uhkapelioikeudet 1.11.1989, ja nyt miltei kaikki liiketilat ovat casinoita. Ei oikein kivan tuntuinen juttu, mutta on varmaan elinehto.
Kullanhuuhdontaa ja 30 min kierros vanhaan kultakaivokseen; www.brokenbootgoldmine.com/
http://www.cityofdeadwood.com/
http://www.deadwood.org/basic
http://www.deadwood.org/Casinos/Browse/Casinos/Midnight_Star
http://www.deadwoodhistorylink.com/

Tunnettu lännen legenda Wild Bill Hickok tapettiin Deadwoodissa Saloon 10:n pokeripöydässä 2.8.1876. Siitä muuten tuli pokerimiesten tuntema ”kuolleen miehen käsi”, Hickokilla oli tuolloin kädessään mustat ässät, mustat kahdeksikot ja ruutu-ysi. Hän lepää Deadwoodin Mount Moriahin hautausmaalla seuranaan mm. Calamity Jane, molemmat olivat siis oikeita kaupungin asukkaita ja hurjamaineisia henkilöitä jo eläessään. Jane kuoli pääasiassa whiskyyn vasta 1903 ja hänen ainoa toivomuksensa oli päästä lepoon Willd Billin viereen. Se toivomus toteutui.

Hautausmaan osoite;  10 Mt Moriah Dr, Deadwood, SD 57732
http://www.cityofdeadwood.com/index.asp?Type=B_BASIC&SEC={A0DB4AD3-F0E9-4EAC-8E22-995D27A3329B}

Keskustan pohjoislaidalla on pieni leirintäalue, Days of ´76 Campground.
Os.  50 Crescent Dr, Deadwood, SD 57732  Leirin vieressä on näyttävä kultaryntäyksen aikojen museo.
http://daysof76.com/
http://daysof76.com/days-of-76-campground
 
Samaa tietä edelleen pohjoiseen ja tien varrella on Kevin Costnerin omistama biisonien suojelukeskus hienoine patsaineen ja elokuvarekvisiittoineen, mm. leffasta Tanssii susien kanssa. Osoite:  Hwy 85 - One Mile North of Deadwood, Deadwood, SD 57732.
Avoinna 9-17. Pääsymaksu  (65+) - $6.50, Adult  - $7.50
http://www.storyofthebison.com/

Lähellä on pienen kiepin päässä (tie ALT14) myös pikkukaupunki Sturgis, joka elää ja hengittää Harley Davidsonille, hyvä mp-museo. Siellä on vuosittain yksi maailman suurimmista HD-tapahtumista, yli 100.000 pyörää! Se ei (onneksi) osu meidän aikatauluumme.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sturgis,_South_Dakota
https://www.sturgis.com/

Edelleen 385 pohjoiseen ja pian ollaan taas I-90 tiellä, jota ajetaan Gilletten ja Buffaloon.
Täällä on yhteistapaaminen numero 4 pe 11.9.leirissä Indian Campground and RV Park.
Os. 660 E Hart St, Buffalo, Wyoming 82834     
http://indiancampground.com/
E 25 moottoritien liittymän 299 vieressä.

Jos ei halua Deadwoodin jälkeen ajaa valtaväylää, on sen pohjoispuolen kauniiksi merkattu tie 34/24 Aladdinin ja Devils Towerin kautta hyvä vaihtoehto, mutta Modcroftin jälkeen joutuu silloinkin tyytymään valtasuoneen.   http://fi.wikipedia.org/wiki/Devils_Tower
http://www.nps.gov/deto/index.htm

La 12. – ke 16.9. Buffalo – Idaho Falls, Idaho, 970 km, yht. 5.045 km

Tälle runsaan 950 km jaksolle on varattu viisi päivää, sillä tähän osuu maailman ensimmäinen kansallispuisto Yellowstone, jonka sisäistä ajoa tulee helposti parisataa kilometriä (sisältyy matkakilometreihin). http://www.nps.gov/yell/index.htm

Buffalosta puistoon on valittavissa muutama reittivaihtoehto. Jos haluaa käydä Crow-intiaanien reservaatissa Little Big Hornin suuren intiaanitaistelun paikalla, joutuu menemään viitisen kymmentä kilometriä Montanan puolelle. Siellähän Hullun Hevosen ja Istuvan Härän joukot tappoivat kenraali Custerin joukot viimeiseen mieheen.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Little_Bighornin_taistelu
http://www.nps.gov/libi/index.htm

Sieltä jatketaan I-90:stä Billingsiin ja Laureliin. Laurelista käännytään etelään teitä 212 ja 72/120 Buffalo Billin kotikaupunkiin Wyomingin Codyyn. Siellä sijaitsee Buffalo Bill Center of the West, os. 740 Sheridan Avenue, Cody.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Buffalo_Bill

Codystä pääsee tietä 14/20 suoraan Yellowstoneen. http://fi.wikipedia.org/wiki/Yellowstonen_kansallispuisto

Jos ei halua mennä Montanan puolelle ja Little Big Horniin, voi Sheridanista ajaa tietä 14A Cody´yn ja edelleen Yellowstoneen.

Yellowstonen eteläpuolella on vielä Grand Teton kansallispuisto matkalla Jacksoniin
josta on noin 150 km Idaho Fallsin yhteistapaamiseen numero 5 ke 16.9.  
Leiri; Snake River RV Park & Campground, 1440 Lindsay Blvd, Idaho Falls, Idaho 83402.
www.snakeriverrvpark.net

http://fi.wikipedia.org/wiki/Grand_Tetonin_kansallispuisto
http://www.nps.gov/grte/index.htm 

To 17.9. – ma 21.9. Idaho Falls – Toppenish, Washington, 975 km, yht. 5975 km

Idahon poikki ajetaan melko suoraviivaisesti, sitten poiketaan Oregonissa, tullaan lähtövaltioon Washingtoniin ja kokoonnutaan Yakama-intiaanien reservaatin laidalle n. 1.000 km ja viisi päivää myöhemmin.

Idaho Fallsista seurataan tietä 20 Arcon kautta tuliperäiselle Craters of the Moon (National Monument) alueelle, jossa astronautit ovat opetelleet kuuperän tutkimusta ja jatketaan edelleen Mountain Homeen. http://www.nps.gov/crmo/index.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Craters_of_the_Moon_National_Monument_and_Preserve

Sieltä otetaan joko I-84 tai 67 ja 78 Payetteen ja edelleen teitä 201 ja 71 Snake Riverin upealle Hells Canyonille. Brownleen padolla ylitetään Snake River Oregonin puolelle ja seurataan jokea pohjoiseen Oxbown padolle. Sen jälkeen voi ylittää joen takaisin Idahon puolelle ja ajella joen varren näköalatietä parikymmentä kilometriä pohjoiseen Hells Canyon padolle ja sitten samaa tietä takaisin.
http://www.fs.usda.gov/detail/wallowa-whitman/recreation/?cid=stelprdb5238987

Runsaat 5 mailia etelään tieltä 86 lähtee pohjoiseen tie (mahd. 82) kohti Josephia ja Enterprisea.

Westonissa otetaan tie 11 Walla Wallaan Washingtonin puolelle. Walla Wallasta seuraillaan tietä 12/82 ja 22 Toppenishiin saakka.  Toppenish on  kuuluisa seinämaalauksistaan, joita on yli 70.
http://www.visittoppenish.com/
Yhteiskokoontuminen numero 6  Ma 21.9 intiaanileirissä;   Yakama Nation Resort RV Park. Osoite: 280 Buster RD, Toppenish, WA 98948.
http://www.ynrv.com/

Ti 22. – pe 25.9. Toppenish – Bellingham, 530 km, yht. 6.505 km

Viimeisellä osuudella on eripituisia reittivaihtoehtoja, riippuen siitä kuinka matkalaiset ovat edenneet. Perusreitti Bellinghamiin on runsaat 500 km.

Toppenishista ajetaan Yakimaan josta jatketaan teitä 12 ja 123 Ohanapecoshiin, josta käännytään Mt. Rainierin kansallispuistoon (tie 706). Itse vuori on 4.400 m korkea, joten näyttävyyttä riittää. http://www.nps.gov/mora/index.htm

Aikanaan tullaan Elbessä tielle 7, jota jatketaan Tacomaan. Sieltä sitten pohjoiseen teitä 16/3, 19 ja 20 Port Townsendiin. Täällä (ja salmen toisella puolella) on vanhoja linnoituksia mm. toisen maailmansodan ajalta, jolloin jenkit pelkäsivät näillä nurkilla japanilaisten maihinnousua.
http://en.wikipedia.org/wiki/Port_Townsend,_Washington

Port Townsendista pääsee lautalla Coupevilleen ja saaristoa pitkin edelleen tietä 20 ja 11 (tai I-5) Bellinghamiin matkan viimeiseen nyt jo tuttuun leiriin. Coupevillessä on Fort Ebeyn State Parkin leiri, jossa on jäljellä isot merelle suunnatut tykkibunkkerit.
Os. 400 Hill Valley Dr, Coupeville, WA 98239. http://www.parks.wa.gov/507/Fort-Ebey

Bellingham RV Parkin leiriin (sama kuin eka yö) kannattanee tulla ajoissa, sillä pakkaamista, ylimääräisten tavaroiden kokoamista ja ”päättäjäisiä” on varmaan tiedossa.
Os. 3939 Bennet Drive, Bellingham, WA 98225, Tel. +1-360-752-1224     

Jos tuntee olevansa aikataulusta perässä, voi Elbestä oikaista Seattlen kautta suoraan Bellinghamiin. Tievaihtoehtoja on muutama.

Jos taas aikaa on runsaammin, voi harkita Olympicin niemimaan kiertämistä tietä 101. Tuolloin kannattaa piipahtaa Forksin eteläpuolelle sisämaahan Olympic kansallispuistoon ja Hoh Rain Forestiin, pohjoisen pallonpuoliskon ainoaan havupuusademetsään. Se on suurine puineen ja monimetrisine naavapartoineen varsinainen kummitusmetsä.
Sitten Port Townsendistä lautalla Coupevilleen.
http://www.nps.gov/olym/planyourvisit/visiting-the-hoh.htm

La 26.9. Bellingham – Ferndale, El Monte – Seattle

Aamulla ajellaan autojen palautukseen El Montelle. Os. 5242 Pacific Hwy, Ferndale, WA 98248
 ja sieltä sitten bussilla Seattleen samaan hotelliin kuin tullessa.

Su 27.9. Seattle – ma 28.9. Reykjavik – Helsinki

Hotellista bussikuljetus Boeingin tehtaille, jossa tutustuminen lentokonetuotantoon. Kuljetus kentälle ja lähtö Icelandairilla Reykjavikin kautta Helsinkiin, monia hienoja kokemuksia rikkaampana!

 

 

©2019 Asuntoautomatka Usa-Kanada - suntuubi.com